Tips
Bij verkoudheid:
Gebruik 1x in de week het neuskannetje voor neti-neti reiniging.
Info zie www.rhinohorn.nl kannetje te bestellen bij je apotheek.
Gemberthee
Neem een thermoskan en schenk ruim een liter kokend water erin. Voeg een stukje, van 2 cm verse geschilde gemberwortel (slijmoplossend) toe en een mespunt geelwortel/kurkuma/koenjit (ontstekingsremmend). Voeg eventueel wat zwarte peperkorrels en 1 kruidnagel toe. Laat het trekken en drink de kan leeg. Wanneer je dat voor 15.00 uur ’s middags doet werkt het gunstig op de lever.
Gember: Is stimulerend en bevordert de spijsvertering. In geval van verkoudheid, keelproblemen en ontstekingen in het hoofdgedeelte is gember een goede remedie.
Geelwortel: Is bitter van smaak, moet daarom niet in te grote hoeveelheden door het eten worden gedaan. Het werkt bloed reinigend en neutraliseert bacteriën, bestrijdingsmiddelen en kleurstoffen. Het werkt tegen ontsteking, is goed voor diabetici en helpt ook bij keelproblemen. In het bijzonder werkt geelwortel tegen allergie. Voor de spijsvertering is geelwortel aromatisch en stimulerend.
Zwarte peper: Door de verhittende werking houdt hij de vorming van reststoffen tegen. Bij weinig eetlust en gasvorming heeft zwarte peper een gunstige invloed.
Kruidnagel: Staat bekend om zijn antiseptische werking en is een goede pijnstiller. Verder heeft kruidnagel een gunstige werking op verkoudheid en sinusitis.
Venkelsoep:
Doe 2 in stukken gesneden venkel met 1 gesnipperde ui, een stukje geraspte gember en 3 teentjes geperste knoflook in een pan met water die net onder staat. Kook het zachtjes gaar, pureer het en klaar is kees. Een verrassende opkikker, goed voor de weerstand en extra lekker geserveerd met een vers blaadje mint.
Bij hoofdpijn:
Schüssler mineraalzout nummer 7 is een pijn – en krampstillend middel. Dit mineraalzout wordt veel toegepast bij acute klachten, zoals hoofdpijn en kramp. Dus welke soort hoofdpijn je ook hebt, dit mineraalzout mag je bij al je hoofdpijnklachten gebruiken!
Hoe innemen?
Je merkt snel verbetering van je klachten als je Schüssler nr. 7 op de volgende manier inneemt: Los 10 tabletjes nummer 7 op in heet water en drink deze oplossing met kleine slokjes zo heet mogelijk op. Je lichaam krijgt een prikkel om de klacht natuurlijk aan te pakken. Je mineralenstofwisseling komt weer in balans en jij hebt weer rust in je hoofd!
Schüssler mineraalzouten voor allerhande klachten, zie vsmschusslerzout.nl
Zoemende bij (Brahmari) ademhaling
Duw je oren dicht met je wijsvingers, de ellebogen wijzen daarbij opzij. Sluit je ogen en maak een zoemend of neuriend geluid op elke uitademing. De mond blijft gesloten. Dit is een uiterst rustgevende ademhaling. Je trilt spanningen los, eerst in de keel en het hoofd, maar ook via de wervelkolom naar de lagere delen van het lichaam, afhankelijk van de toonhoogte.
Voor de darmen:
Waterkefir
Het is verfrissend, licht bruisend en probiotisch, een heerlijke (zomerse) dorstlesser.
Bv: o.b.v. 1 liter drank: 100 gr. kefirkorrels, 1 liter water, 50 gr. suiker. Je kunt naar smaak wat variëren met de verhoudingen.
Gezond tussendoortje:
Oshawacake
Een cake die eigenlijk geen cake is maar ook geen koek. In ieder geval een zeer verantwoord tussendoortje. Hoe langer de cake staat hoe lekkerder hij wordt. Zeker 5 dagen houdbaar. Gebruik ronde rijst want die is zoeter dan lange rijst.
De koppen zoals hier bedoeld hebben een inhoud van 2 ½ dl.
Bereidingstijd: 25 minuten + 30 minuten bakken
Hoeveelheid: 16 plakken
Ingrediënten:
2 eetl. sesamzaadjes
olie (om in te vetten)
1 kop hazelnoten
3 koppen gekookte ronde bruine rijst
2 koppen fijne havervlokken
2 koppen gebuild meel
1 kop rozijnen
¼ kop abrikozen in reepjes
½ – 1 dl perendiksap
4 eetl. water
2 theel. kaneel
1 theel. vanillepoeder
snufje zout
Verwarm de oven voor op 180*C. (Hete lucht oven op 150*C, 45 minuten)
Rooster het sesamzaad in een droge pan heel lichtbruin.
Vet een bakblik/cakevorm in en bestrooi met de sesamzaadjes. Rooster de hazelnoten. Meng alle ingrediënten goed. Doe dit mengsel in het bakblik en druk stevig aan. Bak de cake in 30 minuten gaar. Af laten koelen in de vorm totdat de zijkanten loslaten en in plakken snijden.
Bron: Marion Pluimes – De Kleine Vegetariër – ISBN 978 90 6112 957 8
Bananenbrood
Dit vezelrijke brood lijkt eigenlijk meer op een cake en is makkelijk in plakken in te vriezen.
Bereidingstijd: 25 minuten + 55 minuten bakken
Hoeveelheid: 14 plakken
Ingrediënten:
3 gele bananen
3 eieren
50 ml zonnebloem- / gesmolten kokosolie
125 ml plantaardige melk
200 g havermout
50 g haverzemelen
1 eetl rijststroop
1 eetl kaneel
1/2 theel zout
2 theel bakpoeder/baksoda
geraspte schil van 1 citroen
Verwarm de oven voor op 180*C / 165* hete lucht en vet een cakeblik in (of bekleed het met bakpapier). Prak de bananen goed fijn met een vork en roer de eieren, olie en melk erdoorheen. Maal de havermout en haverzemelen fijn in een blender of keukenmachine. Roer alle droge ingredienten goed door elkaar en meng deze vervolgens met het bananenmengsel. Giet het beslag in de vorm en bak het bananenbrood in 45 tot 55 min. gaar.
Bron: Mirte Kaan – Kookboek voor een rustige buik – ISBN 9789000345106
Goddelijke geniettruffels
Goddelijk lekkere en gezonde rauwe chocoballetjes.
Ingredienten:
1 kop rauw cashewnoten
1/2 kop rauw amandelen
1/4 kop rauwe hazelnoten
1/4 kop rauwe walnoten
1/2 kop kokosrasp
1/4 kop rauw cacaopoeder
2/3 eetlepel macapoeder
2/3 eetlepel lucumapoeder
1 theelepel kaneel
1/2 kop gedroogde vijgen
1/3 kop dadels
3 eetlepels agavesiroop
2 eetlepels water
1/3 kop rauwe cacao nibs
Doe alle noten samen met het kokosrasp in een food processor of goede blender. Maal ze tot er meel ontstaat.
Voeg het cacaopoeder, macapoeder, lucumapoeder en de gemalen kaneel toe. Meng dit met het noten kokosmeel.
Voeg de vijgen en dadels toe. Maal ze tot ze in kleinere stukjes door het meel gemengd zijn.
Voeg de agavesiroop en het water toe. Als je dit mengt, zal er een kleverige bal ontstaan. Daardoorheen meng je de rauwe cacaonibs. Maak van deze kleverige bal kleine balletjes. Zet ze ongeveer 10 minuten in de koelkast voor je ze opeet.
Bron: Irina Verwer – Kopstand in de keuken – ISBN 9789402105995
Bij stress:
Oefen de diepe buikademhaling, wanneer je je gestrest of opgejaagd voelt.
Neem een rietje. Ga rustig, regelmatig ademhalen via je neus en adem uit via het rietje, 3 tot 5 minuten.
Wat gebeurt er? De uitademing wordt zo geactiveerd, de buikspieren getraind. Omdat de lucht minder ruimte heeft door het rietje om eruit te komen, word je ademhaling langzamer en dieper. De longen kunnen dan alle schadelijke stoffen kwijtraken. De hoeveelheid zuurstof in het bloed wordt groter, waardoor je meer energie krijgt.
Tibetaanse 9- voudige ademhaling
Balanceert de adem in je lichaam.
Zorg dat je ruimte voorzien is van frisse lucht.
Positie:
Zit in meditatiepositie of op een stoel als dat meer comfortabel is.
Plaats je vuisten (duim aan de basis van de ringvinger) hoog op het dijbeen, waar het been de heup ontmoet met de handruggen naar beneden. Strek de armen zoveel mogelijk om de wervelkolom te verlengen.
Beweging:
Uitademend breng je gestrekte rechter wijsvinger in een ruime boog naar opzij en
sluit het R neusgat af.
adem lang en diep in L, houd vast (5 tellen terwijl je de armen wisselt), adem uit R lang en diep, vast en wissel
adem lang en krachtig in L, vast en wissel, adem uit R lang en krachtig, vast en wissel
adem kort en krachtig in L, vast en wissel, adem uit R kort en krachtig, vast en wissel
sluit het L neusgat af.
adem lang en diep in R, houd vast (5 tellen terwijl je de armen wisselt), adem uit L lang en diep, vast en wissel
adem lang en krachtig in R, vast wissel, adem uit L lang en krachtig, vast en wissel
adem kort en krachtig in R, vast, wissel, adem uit L kort en krachtig, vast en wissel
3x inademen door beide neusgaten, houd vast en uitademen door beide neusgaten, houd vast.
Voer de snelheid en kracht op met elke ademronde.